Asuna's Sketchbook

Asuna's Sketchbook

Blog, Illusztrációk, Webdesign sablonok, Segédletek

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
❤ Blogbejegyzések

Túl a vizsgákon

2017.11.04. 11:55, Asuna
Címkék: Vizsgák

Az iskolából írok jelenleg, nos túlestünk a vizsgákon és szerencsére minden rendben ment. (ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧*:・゚✧ Nagyon tetszettek a munkák a tanárnak és mások is megdicsérték. 2 db feladattal sajnos nem sikerült időben végeznem, azonban ez nem befolyásolta az osztályozást. A csoport létszámához képest kevesen voltunk, összesen velem együtt 6-an jöttünk el. A holnapi napon logótervezésre ugrunk, ezenkívül belekezdünk az Adobe InDesign programmal való megismerkedésbe. Ha hazaérek végre elkezdhetem a gportal sablongyártásokat és a saját llusztrációimat, úgyhogy fogok hozni a közeljövőben sok mindent még. A mai nap még kiállításra megyünk el a csoporttal, onnan megyek haza és elmegyünk Mazsival vásárolni. Veszünk édesapámnak meleg kiskabátot meg ajándékokat a főorvosának és a gyógytornászainak, mert két héten belül hazaengedik a rehab intézetből, ez szerdán derült ki. Lesz mit tenni meg intézkedni, de örülök, mert végre hazakerül az édesapám. A többit meg meglátjuk mi lesz.

Később még fogok írni, mert mostmár lesz időm rá, hozok egy The Tea Break Award kérdéseket és válaszokat, amiket Dienahtól kaptam és ahogy ígértem lesznek illusztrációk, sablonok, tutorialok, stb. ∧∧ 

Képregény vizsgamunka

2017.11.03. 01:14, Asuna


Jack Sparrow digitális munkák

2017.11.02. 03:00, AsunaFogalom plakát végeredmény

2017.11.01. 14:51, Asuna

Halloween éjszakája

2017.10.31. 20:30, Asuna

Halloween a töklámpások a bolyongó szellemek éjszakája.  Halloween estéjéről a legtöbb embernek jelmezekbe öltözött, édességeket gyűjtögető gyerekek, széles vigyorral világító töklámpások és titokzatos horrorfilmek jutnak az eszébe. Azért egy kicsit ássunk mélyebbre ennek a tradíciónak, mielőtt elkezdenénk nagy szavakba ömlesztett hülyeségeket mondani erről a világszerte ismert hagyományról.

Halloween eredete

Halloween eredete a Samhain ősi fesztiváljára nyúlik egészen vissza. A 2000 évvel ezelőtt élt kelták, Írország, az Egyesült Királyság és Észak Franciaország területén november 1-én ünnepelték az új évet. Ez a nap a nyár végét jelentette, a szüret és a sötétedés a hideg téli évszak kezdetét jelképezte, amely az emberi halálhoz gyakran kapcsolódó évszak volt. A kelták azt hitték, hogy az új év előtti éjszakán az élők és a halottak közötti világ határ összemosódik és október 31.-én Samhain ünnepén a halottak lelkei visszatérhetnek bolyongani és kísérteni a földre.  ( Samhain: a kelta népeknél a november hónap elnevezése ) Az ünnep lényeges jelképei a töklámpások és a varázséjszaka gyümölcse a nemes alma. Az esemény megemlékezésére a druidák hatalmas szent máglyákat építettek, ahol a bajt okozó és károsító terményeket elégették. A kelta papok a szellemek segítségével jövendöléseket mondtak a jövőre nézve, amelyek az akkori természeti világtól teljesen függő embereknek támaszt, biztonságot jelentettek az elkövetkezendő sötét, téli időszakra. Az ünneplés alatt a kelták jelmezt viseltek, amelyek jellemzően állati fejekből és bőrökből álltak. Az ünnep végeztével újra meggyújtották kandallóikban a tüzet, amelyeket még az azelőtti este eloltottak annak céljából, hogy az elkövetkező télen a tűz megvédje őket a zord és fagyos téltől. 

Halloween estéje – október 31.

Mindenszentek

609. május 13-án Bonifác IV pápa a római Pantheont minden keresztény vértanú tiszteletére megszentelte, és a Nyugati Egyházban létrehozták az All Martyrs Day katolikusok ünnepét. Gergely pápa később kibővítette a fesztivált, hogy minden szentet és minden mártírt magába foglaljon, és május 13-ról november 1-ére költöztette át. A 9. században a kereszténység gyökereket vert a kelta területeken is és fokozatosan tüntette el a kelta szertartásokat. 1000-ben az egyház november 2.-ára rakta a halottak napját az elhunytak tiszteletére. A kelta fesztivált az egyház egy szankcionált ünnepre cserélte. A kereszténység terjedésével ezek régi hagyományok nem merültek feledésbe, hanem részleteiben beépültek a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepkörbe. A hívők számára október utolsó napja jelentette a legvékonyabb választóvonalat a holtak és az élők világa között. Az  ősi hiedelmek szerint az eltávozott lelkek ezen a napon kelnek útra és próbálnak meg visszatérni az élők világába. A hívek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek, valamit különféle jelmezekbe öltözve próbálták megtéveszteni a szellemeket, hogy azok maradjanak távol otthonaiktól. Az ünnepet főként a skót, ír, valamint walesi közösségekben maradt fent. A kivándorlók azonban magukkal vitték ezt a hagyományt Észak-Amerikába is, ahol az egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Később az amerikai kultúra részeként a világ számos részén elterjedt, és az utóbbi pár évben meglepően híressé vált Nyugat-Európában is. Maga a halloween szó mindenszentek előestéjét jelenti, amely az angol All Hallows Eve kifejezés rövidített alakjából alakult ki, ami magyarul a Mindenszentek Éjszakája.

Mindenszentek napja – november 1.

Halottak napja

A halottak napja már jóval későbbi eredetű: Szent Odiló clunyi apát 998-ban vezette be emléknapként a clunyi bencés apátság alá tartozó bencés házakban. Hamarosan a bencés renden kívül is megülték, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. A megemlékezés a halottakról, az értük való közbenjárás a purgatórium katolikus hittételén alapul. Azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és büntetésteher van még lelkükön, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy tehetnek valamit elköltözött szeretteikért imával, vezekléssel, szentmisével.Ilyenkor mécseseket és gyertyákat gyújtunk az elhunytak emlékére, melyeknek lángjai a népi hiedelem szerint utat mutatnak a háborgó lelkeknek, hogy visszataláljanak örök nyughelyükre.

Halottak napja – november 2.

Miért szeretem a Halloween-t?

Borzasztóan tetszenek az amerikai filmekben és mostmár magyar honban is felbukkanó faragott töklámpások. Annyira hangulatosak szerintem, főleg amikor az utcákat elborítják a megsárgult falevelek és a töklámpások meg mosolyogva ott világítanak egy-egy ház bejáratánál. Régen anyuval mi is faragtunk tököt és borzasztóan élveztük mindketten. ^^ 
Én nem szoktam beöltözni, de biztosra veszem, hogy kisgyerekként elképesztően mókás és szórakoztató lehet egy halloweeni estén részt venni és jelmezbe lenni. Bár az is igaz, hogy Magyarországon nincsen esély igazi Halloweent tartani, mivel csak félig meddig sikerült ezt a hagyományt átvennünk. Azzal, hogy beöltözünk vagy a gyerek beöltözik még senkit nem bántunk meg, de ha becsöngetünk egy idegen házhoz Csokit vagy csalunk mondattal, biztosra veszem sok ház tájáról ordítva küldenék el a bátor próbálkozókat.
Nincs zavar a fejemben, szemben sok más otthon ülő magyarral, akik az úgynevezett "amcsi tradíció" ellen kampányolnak a kanapéból. Én velük szemben tisztában vagyok azzal, mikor van Halloween, mikor van Mindenszentek ünnepe és melyik nap van Hallottak napja, és mivel tökéletesen tudom, hogy egyik sem üti a másikat, ezért nem befolyásolja vagy sérti ez az ünnep a szeretteimre való emlékezést.
Igazából nevetségesnek tartom a vallási fanatisták erőlködését, hogyan bizonyítsuk be, hogy a Halloween maga a gonosz és a lelkem kárhozatra jut majd azért, mert kiraktam egy töklámpást az ajtóm elé. Lásd és olvasd az alábbi linken [ itt ]. Amúgy sem vagyok vallásos, nem vagyok megkeresztelve, stb. Inkább leszek boszorkány, sámán, pogány vagy nevezzenek bárminek, de én úgy gondolom egy vallás sem engedhetné meg magának, mint amit ezek leművelnek. Jó lenne, ha mindenki eldöntené magában, mit ünnepel és nem pedig másoknak mondaná meg, hogy mi a szerinte helyes és követendő.
Azért szeretem leginkább a Halloween-t, mert én nagyon szeretnék hinni benne, hogy ezen a napon a holt lelkek valóban visszajárnak és köztünk bolyonganak. Kicsit hátborzongató, de mégis valami megmagyarázhatatlan érzéssel és izgalommal tölt el a gondolat, hogy valóban van létezés a halál után.
 

Hogyan ünneplem én Halloween napját?

Először is a cukrászdában vettem egy kis adag csokoládétortát, hogy itthon tudjunk valamit nassolni. Én a ma estét főként munkával fogom "megünnepelni", azonban a kísértetek és a szellemek meg ez a sok hókuszpókusz ötletet adott a képregénykészítéses feladatomhoz, így gyakorlatilag ma este a plakát befejezését követően egy halloween-i képregény házit fogok elkészíteni vizsgamunkának. Ilyenkor a hangulat kedvéért előkapok néhány halloweeni filmet is és azt nézem vagy jelen esetben munka közben néha odalesek a monitorom másik részére.

Ha igazi halloweeni estét szeretnél, borzongani és nem vértől csöpögős filmeket nézni csak, akkor az alábbi filmeket javaslom: Halloween - A rémület éjszakája 1978, ha nem szereted a klasszikusokat akkor Halloween 2007-es remake, Hókusz pókusz, Casper, A lány és a farkas, Álmosvölgy legendája, Ollókezű Edward, A halott menyasszony, Coraline, Karácsonyi lidércnyomás, Hotel Transylvania, Boszorkányvadászok, Adsz vagy kapsz, Rémrom, Átkozott boszorkák

 

 

❤ Címkefelhő

❤ Kedvenceim

❤ Chat